Понеделник, 20 Януари 2020 17:24

Сезона след бране е сезона преди бране

Януари 2020

Времето след прибиране на реколтата е всъщност времето преди прибиране на следващата реколта

„Класическият“ начин за варосване  с използване на кофа с вар и с четка „баданарка” вече са в миналото но ползите остават

Иновативен метод за защита на овощни култури и лозя чрез цялостно варосване на стъбло и корона с помощта на немска „овощарска” вар

Уважаеми овощари и лозари месец Декември   на практика е края на сезона но в същото време и началото на новия. За да получим високи добиви от здрави и едри плодове с високо качество трябва да започнем с грижите още през зимата.

А именно с  пълна дезинфекция на нашите овощни градини и лозя вече много стопани го правят с природния продукт fiMUM®-Fruchtkalk®- Фрухткалк- Овощарска вар

Искаме да  Ви дадем някои препоръки относно използване на „зазимяването“ и резитбата на Вашите насаждения fiMUM-Овощарска вар, MgOfiMUM-плюс и био-fiMUM(за биологични стопанства)

След  прибиране на реколтата трябва цялата листна маса във Вашите овощни, ягодоплодни и лозя , както и опадалите листа да се третират с емулсия 1% Фрухткалк- Овощарска вар . По този начин подсигурявате оптимално гниене на листната маса, а на вредителите се отнема всякаква възможност за презимуване.

Резитба:

Третирайте преди и след резитбите цялостно по цялата корона с 1,5%  fiMUM-Овощарска вар, като по този начин не оставяте възможност за развитие на болестите.

Първото третиране трябва се направи преди резитба, а второто непосредствено след това. Инструментите, с които извършвате резитбата, също както и при операциите на хора, трябва да се дезинфекцират  преди и след резитба чрез потапяне в 1% разтвор на Овощарската вар.

Поради високите стойности на pH 12,6 всички гъбични болести дори такива  като Еска при лозята, например или Нитриален рак (бяло дървесно гниене)  не могат да се проявят и причинителите съответно не могат да проникнат в дървесината, в която по това време няма активна циркулация на дървесните сокове. Раните по кората и дървесината от резитбата се дезинфекцират и затварят с емулсия на Овощарска вар. Така те се затварят по-бързо и заздравяват по-бързо и по-добре и няма нужда от прилагане на  овощарска замазка което е неприложимо в професионалните градини.

Зимно варосване:

Овощарска вар и MgOfiMUM-плюс са най-подходящи за зимното варосване на цялата корона и стъбло  на растенията. Благодарение на високите стойности на pH 12,6 не се наблюдава отлагане на гъбни  спори под варосаната дървесина. Цялостното варосване на короната удължава периода на покои и ранно развитие на пъпките и така можете успешно да преминете периода на зимното измръзване на културите и късните пролетни слани.

Модерният начин за варосване с Овощарска вар  не само на овошки но и на лоза и на ягодоплодни  става чрез обичайната техника за пръскане вентилаторни пръскачки или далекоструйни овощарски  „пистолети” производителността е както с нормалните разтвори при доза 80-100 л/дка. До 100 декара за смяна с 1 тракторист и един помощник.

„Класическият“ начин за варосване  с използване на кофа с вар и с четка „баданарка” вече са в миналото и се използват само за единични дървета в частните дворовете.

Чрез регулярно третиране с Овощарска вар  през цялата година ще постигнете по-стабилна обвивка на плодовете, по-устойчиви и свободни от болести и неприятели култури в това число и от Дрозофила сузуки.

Нашите дългогодишни клиенти, които използват Овощарска Вар , и през 2017 година нямаха почти никакви проблеми с измръзвания, черешова муха, стрес от засушаване или с гниене. Не са имали както твърде ранен цъфтеж, така и твърде ранно прибиране на реколтата.

Нашите препоръки:

Есенно пръскане  на дървесина и пръскане на окапалата листната маса с 1% Овощарска вар  С Вашата техника за пръскане

Пръскане след резитбата с 1-1.5% р-р на Овощарска вар

Цялостно вросване за удължаване на срока на покой с мин.4.5% нуари-февруари

Използвайте >2– 4 кг  Овощарска вар +  Вар+ Сяра +33 мл PIMP (прилепител) на100 л работен разтвор или Уетцид 50-100 мл за 100 л вода

Галерия със снимки

© 2019 - 2021 "Балкан Био Фрукт" ООД. Всички права запазени.